Võrgusuhtluse eripärad

 Võrgusuhtlust on ju teatvasti erinevat vormi - väga ametlikud (riigiasutuste saadetud e-kirjad) või küllaltki "sõbrameheliku" stiiliga (sõprade omavaheline suhtlus sotsiaalvõrgustikus). Nii jääb enamus ametnikest mulje, ku kalkidest ja tuimadest inimestest, sest välja saadetud vastuskiri on tihtilugu pikitud täis seadusepügalaid ja muid fakte (kas sellist kirja saab üldse koostada inimene?). Sõprade omavaheline suhtlus on siiski teise kaaluga, sest tuntakse üksteist ja teatakse, mida ühe või teise ütlemisega tegelikult mõeldakse. Vääriti mõistmist esineb vähem ja inimesest on juba päriselu suhtluse baasil kujunenud arusaam.

Ma ise üritan end e-kirja teel küllaltki "ametlikult" väljendada, tavaliselt ikka alustan viisaka tervitusega ja lõpetan "parimate soovidega". Küllaltki kuiv aga ehk on siin mõju ka minu riigiametniku tööl. Siiski on minu meelest tähtis säilitada mingi ametlikkus, kui kirjutada e-kiri inimesele, kellega sa suhtled esimest korda. Kui juba pikemas kirjavahetuse olla (ja ehk isegi kohtutud), võib suhtlusstiil muutuda vabamaks. Mul on oma elust  üks juhus, kus lõputööd tegev tudeng oli oma juhendajalt saanud minu osakonnajuhataja kontaktid (kes on omal alal väga pädev ja teadja), et ta uuriks ja puuriks, kuidas toimub ortofotode valmistamine ja teeks endale selgeks selle tarbeks kasutatatva aerokaamera tehnilised nüansid. Nii ta siis sellele osakonnajuhatajale kirjutas: "Yo-yo, kle mul selline küs...".

Mõistetavalt ei tekkinud sellise alguse peale väga head muljet tudengist, kes oleks võinud end vähemalt esimeses kirjas natuke ametlikumalt ja viisakamalt end väljendada. Siiski sai talle kõik vajalik materjal saadetud ning hiljem ka teda natuke juhendatud. Oli väga tore ja noor inimene.

Nii et tasuks siiski end viisakalt ja korrektselt väljendada ja mitte kas meelega või kogemata "togida" oma suhtluskaaslast. Kunagi ei tea, kuidas teine pool reageerida võib, mõni on viisakas ja ei tee sellisest "sõbramahelikust" stiilist välja, teine aga...


Pilt pärineb veebilehelt: https://amp.cheezburger.com/6393861/16-putin-memes-thatll-make-you-vlad-you-clicked (28.02.2022).


Comments

Popular posts from this blog

Tehnoloogiad, mis muutsid maailma (või muudavad senimaani)

"Proffi" ja "käsitöölise" erinevused

Kasutatavuse näiteid veebist