It juhtide välimääraja

Sellenädalases blogipostituses paluti kirjeldada kahte tuntud IT juhti, kes oleks ka erineva juhtitüübi esindajad. Otsustasin valida ühe mitte eriti originaalse juhi - Elon Musk-i ja ühe kodumaise juhi - Taavi Kotka.


Elon Musk

Elon Muski puhul ei saa teda piiritleda kindla juhitüübi alusel. Kõiki juhte iseloomustab enamasti selge siht ja viis, kuidas eesmärki saavutada.Kindlasti on tal olemas sellised omadused, seda näitavad ka tema arvukad edukad ettevõtmised (nt SpaceX või Tesla Inc.). Samas on tal ka väga head tehnoloogilised teamised (füüsika haridus Pennsylvania ülikoolist) kui ka majanduslik taust (majanduse haridus Whartoni ärikoolist). Ka on tal praktilisi kogemusi programmeerimise vallas, töötades peale ülikooliõpinguid Silicon Valleys nii teadusuuringuid tegevas firmas kui ka programmeerijana (assembler). [1]

Elon Musk 2015.jpg
Elon Musk. Pilt pärineb Vikipeediast [1]


Samuti on tal olemas vajalikud suhtlusoskused, et kommunikeerida keerulisi valdkondi väga lihtsas keeles tavainimestele ja investoritele. Ning tundub, et ka uuenduslikke lahendusi tuleb tema ettevõtetelt kuhjaga, ehk arvatavasti soodustab ka innovatsiooni arengut oma firmades ja töötajates.


Taavi Kotka

Teise valikuna otsustasin võtta kedagi kodumaist ja miks mitte siis Taavi Kotka. Kindlasti on ta meelde jäänud MKM-i asekantslerina ja (vähemalt kõrvaltvaatajale) väga kompetense ja sihikindla juhina. Kui juhiomadusi kirjeldada, siis tundus, et riigiametniku periooodil oli kindel siht olemas ja ka lahendused nende saavutamiseks. Muidugi visooni olemasolu ei pruugi alati tähendada, et see on ka õige suund (ka Putinil on oma visoon). 

Taavi Kotka.jpg
Taavi Kotka. Pilt pärineb Vikipeediast [2]

Ka peale riigiametniku tööd on Taavi Kotka jätkanud Eesti kui e-riigi kuvandi kujundamist maailmas. Vahel küll (vähemalt mulle tundub), minnakse selle e-riigi kiitmisega liiale - pole ju viimasel ajal suuri fundamentaalseid arenguid meie e-riigis toimunud. Aga see selleks. Seega saab öelda, et Taavi Kotkal on olemas ka hea suhtlemisoskus. 


Kokkuvõtteks

Kokkuvõtvalt ehk ei sattunduki niiväga erinevad persoonid juhtimisstiili poolest. Küll aga on Elon Musk kindlasti tugevamate isikuomaduste ja erialaste teadmistega (laiem hariduslik taust) kui Taavi Kotka. Lisaks võib eeldada, et mitme rahvusvahelise tehnoloogiaettevõtte juhtimine nõuab aegajalt ka karmi juhtimisstiili, mida aga üks riigiametnik väga ei pruugi kasutada. Seega "kompott" tundub Elon Muski puhul olema laiem kui Taavi Kotkal.


Viidatud kirjandus

1. https://et.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk (28.03.2022).

2. https://et.wikipedia.org/wiki/Taavi_Kotka (28.03.2022).

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavuse näiteid veebist

Autoriõiguste reformimisest (Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatu The Case for Copyright Reform näitel)

Tehnoloogiad, mis muutsid maailma (või muudavad senimaani)