Häkkeri välimääraja

 Sellenädalase blogipostituse ülesandeks oli kirjutada arvustus Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO kohta.


Peab tunnistama, et ka mina pidasin häkkeriks pigem sellist "patsiga poissi", kes istub oma kodus ja nuhib teiste inimestes arvutites või asutuste süsteemides ringi eesmäriga korda saata mõni pahategu. Ma usun, et ma pole ainuke ja selline arvamus on ühiskonnas laialt levinud.

Kirjatükk ise oli põnev lugemine. Just sellest vaatepunktist, milline on ühe häkkeri mõttemaailm ja milliseid oskuseid ta peaks omama. Tegelikult on häkkeri näol tegemist ikkagi oma ala professionaaliga (mitte asjaarmastajaga), kes pigem lahendaks keerulisi ja mõtlemist nõudvaid ülesandeid, kui teeks rutiinset tööd. Keerukate ülesannete lahendamine eeldab, et ollakse valmis erialaselt arenema, piisavat süvenemisvõimet ja valmidust oma aega kulutama. Kindlasti pole need omadused iseloomulikud kõigile, eriti tänapäeva maailmas, kus keskendumine on vägagi lühiajaline (nutimaailma võlud ja valud). 

Kirjatükist tuli meeldivalt välja ka hariduse ja harituse pool. Õigekeel on häkkerite seas hinnatud oskus ja intelleigentsuse näitaja (kes ikka tahaks suhelda ebaintelligentse inimesega). Õige kirjakeele tajumist abistab kvaliteetse kirjanduse lugemine ja ise kirjutamine. Samuti on ka progemmeerimise õppimisel - tähtis on uurida ja lugeda teiste (hästi) kirjutatud koodi ning üritada ise sama teha. Läbi pideva töö tekibki vilumus ja tunnetus, kuidas hästi programmeerida. Häkkerite puhul (usun, et kas muidu IT vallas) on tähtis pigem süsteemne mõtlemine, mitte mingi ühe programmeerimiskeele oskus. Ehk erinevus rikastab - mida rohkem erinevaid programmeerimiskeeli tunda, seda üldisemalt suudad sa probleemi lahendamisele läheneda. Mõneti on see igaühel treenitav aga kindlasti on ka olulisel kohal soodumus programmeerimiskeeli omandada (sarnaneb see ju kõne- ja kirjakeelte omandamisele - mõnele tuleb see lihtsamalt, teisele mitte üldse (isegi raskelt mitte)).

Ise olen eluaeg olnud Windowis operatsioonisüsteemi kasutaja aga seda kirjatükki lugedes tekkis mõte, et ehk on viimane aega endale ka Linux arvutisse paigaldada. Kuidas muidu saaks end IT tudengiks nimetada, kui Linuxit ei tunne, veel vähem pole seda kasutanud.

Comments

Popular posts from this blog

"Proffi" ja "käsitöölise" erinevused

Kasutatavuse näiteid veebist

Tehnoloogiad, mis muutsid maailma (või muudavad senimaani)